Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

jika jalan bercabang dua,, apakah pilihan kita?

Assalamualaikum semuaa!*sigh*
penat..berada di tahun akhir. masa berlalu laju.
walau aku sendiri banyak buang masa. bila semangat
untuk menulis tuh datang, aku akan cuba untuk tulis.
menulis sesuatu yang mengarut? atau menulis sesuatu
yang bermanfaat? biarla kamu yg membaca menilai.
aku bercerita dan menulis kerna mood itu sampai.
jadi aku abadikan semua atas blog nih. ada ke pembaca?
tak kisah. kerana bukan pembaca yang aku cari tapi
kepuasan mengabadikan setiap kalam yang terlintas.


macam tajuk; jika jalan bercaband dua atau pun dalam
bahasa mat saleh "two roads diverge". macam penah dengar
je..macam penah je kan?? yup, bait poem yang diambil dari sekolah
menengah. pada mase tuh, jenis tahu belajar je. tapi langsung tak
pandai menghayati. yelah, budak sekolah. akal pendek. apa yang
disuruh itulah yg dibuat. kadang memberontak. bila teringat zaman
sekolah, aku rasa segala puisi melayu dan english banyak bagi
pengajaran dalam kehidupan.


life is full of choices right? either …

Manusia.

hi bloggers.
this is my random writing from last night.
I wrote it in a book (its not a diary) but more to
motivational towards my life. Actually there are a lot of
things in the book but this one I would like to share.
maybe later I will share another writing.
some of thoughts about normal people.

--------------------------------------------------------------

Manusia, penuh dengan penipuan, kealpaan
tapi jangan engkau salah sangka, aku bicara
sama manusia seperti aku. bukan jenis nabi, rasul,
wali ataupun ulama'. Kerana aku tahu tahap mereka lebih mulia.
Tapi untuk kau manusia, pernah kau terpikir untuk
jadi orang mulia? Mulia pada kau mungkin mulia sama manusia.
Tapi aku bicara mulia di sisi Sang Pencipta-Mu dan sama
manusia.

Wahai manusia, sabarlah dengan qada' dan qadar tuhanmu
Pernah engkau berfikir, bila kau sakit kau mahu saja tuhan
sembuhkanmu sepantas kilat.
Tapi bila azan memanggilmu solat, sekilat mana kau cuba
untuk sempurnakan solatmu? Manusia, kau memang tidak ad…

time counting. where are we?

Assalamualaikum..(lame tak bagi salam kat blog)
hahaa. phew, lame dah tak menulis. almost 2 months right?
as always, busy with final year. I'm now entering 1st part
of my final year. just about 1 week I began my journey as final
year student, I got suspected dengue. um, for the 1st time in my
life I got admitted in the hospital about a week. quite long.
sampai da naik bosan duduk lame dekat hospital. tapi nak
buat mcm ne, virus denggi agk bahaya kan. jadi terbengkalai
sekejap blog ne.

well, I'm okay now. ready for the new journey. betul kata orang,
bila da sampai ke penghujung jalan, cabaran tuh memang banyak.
nak berjaya atau tidak,,,kita yang pilih bukan? semoga aku tabah
harungi setahun yang getir nie.

sekarang raya aidiladha bukan? rasenye masih belum terlambat
untuk ucap "selamat hari raya aidiladha kepada semua pembaca
blog ne". hehee. raya aidiladha nampak tak semeriah mcm aidilfitri
kan. tapi bg aku aidilfitri ngn aidiladha lebih kurang sama dia punya
pengorb…

something we shared.

konnichiwa!! *pagi ker?*
tak kisahlah asalkan bunyi sedap. hari ne da masok 6 syawal 1434H.
da nak masuk seminggu berhari raya. rase masih belum terlambat untuk
ucap selamat hari raya, maaf zahir batin. laju waktu sekarang berlalu.
diam tak diam dah sebulan pun berpuasa. apa yg dapat sebulan berpuase?
lapar dan dahaga? atau kemanisan iman? humm, tuh semua diri sendiri 
yang kita rasa. kita manusia, sendiri boleh tahu mane satu yang kita dapat.
tak perlu nak tunjuk kepada semua.

actually, kali ini aku nak cakap manusia yang suka menampakkan kebaikan
dekat orang lain. salah ke? kalau pikir balik, tak salah. cuma kalau 
berlebihan, biaselah manusia mulut mereka jahat. mengata orang sampai
tak sudah. bole jadi jugak akan timbul riak dalam hati. bila dah riak, sia saja
ape yg kita buat. susah kan? nak buat baik pun orang kutuk. apatah lagi
buat jahat.

manusia zaman sekarang perangai macam macam. ade yang suka share
something yg bagus. tapi dorang sendiri tak pernah nak follow. tak salah
kita cuba share so…

finally, end of 3rd year.

hola!
finally, glad to be home.
end of my third year of degree.
overall, semester 6 wasn't so bad.
a lot of things had changed. my old
cliques have started to split including me
of course. but its okay. we'll never get to
know anybody else if we're stuck in old
same song. Alhamdulillah, I managed to get
to know them even in a little of time.

phew, semua paper final dah abis. but the last
paper really hurted me. tak tahu kenapa mungkin
sebab semangat nak balik atau ada kurang sesuatu.
tapi, semua dah berakhir. semoga dapat result yang
memberangsangkan nanti dari semester lepas.

tak lama lagi, LI pun akan bermula. kali ini
cuti semester akan habis dengan LI. hooho.
takde lagi rehat rehat dekat rumah. hopefully,
everything will be turn out well from the
internship. cuak pon ade jugak. hahaa.

-------------------------------------------

enough of me.
here some random thoughts I got from google.
what I shared here are what I have used to
live well until now. you should try it. =…

if you forgot something...

the moment I saw you,
everything seems to be completed,
but then,
you slowly walk away.

when we first met,
everything seems to be nice,
but then,
you slowly change and
completely change.

when we first chatting,
you give hope and faith,
but then,
you slowly keep it fade away,
pretend like it never happen.

when we first talking,
you give the world the best place to live,
but then,
it seems like all lies.

did you forget what you first said?
if you remembered,
then you're the person will be loved forever.

---------------------------------------------
sempat aku berpuisi malam ne. ilham tuh dtg tak menantu.
tapi kalo ade jumpe mane mane buku kebetulan kot.hehee.
um, ape yang aku nak cuba ckp kat sini ape yang kita
mula mula cakap kat seseorang..ingatlah sampai bila
bila. aku rase bila ada certain point kita rasa marah or
give up kat seseorg..apa yg 1st kita cakap akan buat
semua jadi baik.. contoh mcm akad nikah lah kan.
before jadi  husband and wife akad nikah tuh
umpama perjanjian ka…

too dumb too realize.

bonjour!
tetibe semangat perancis datang kat situ. hihi.
tak tahu kenapa tapi aku sangat suka negara perancis
dari kecil lagi. bile ntah dapat pegi kan. humm.
maybe one day..Insya-Allah..

lame dah aku tak menulis. whoo, busy sangat this semester.
bila ade projek and presentation jd busy la jawabnye.
walaupon pada dasarnye banyak buang ke benda laen.
okay, back to topic. as always, we as human being
can not run from making mistakes. sometimes we realize
our mistakes and sometimes we don't. yah, everything
goes back to our heart. if we have a good heart then
we should be able to realize it.

satu perkara yg kita sering lupa yg aku selalu lihat bila kita
selalu sangat dapat benda yg pada awalnye kita susah
dapat. contohnya, makanan yg kita kongsi bersama.
biasanye, pada awal kita akan selalu cakap "terima kasih"
dengan orang yg kita kongsi. tapi lama-kelamaan bila
dah terbiasa kita lupa untuk ucapkan 2 perkataan itu.
nampak macam remeh bukan. humm. tak semua orang
akan rase …

selamat hari pekerja!

salam warga blogger sekalian,,
hari ne masuk 1 mei (hari pekerja) jadi cuti la kan.
pheww, plihanraya semakin hampir. semua orang pon sibuk
bercerita politik sana sini. bendera pon banyak tergantung
disetiap bahu jalan. tak terkecuali juga calon yg bakal
menjadi pilihan hati rakyat. bila dah nak dekat dekat tarikh
mengundi ne, macam macam manifesto keluar. tak kira
kerajaan ataupun pembangkang. hebat.

macam taktik yg diguna untuk memancing undi. kadang
aku tertanya, "um, banyak betul duit diorang ne". tak kisahlah,
aku memang tak minat sangat politik ne. penyokong parti yang
extreme yg aku rasa agak keterlaluan. sampai bab bab agama
pon dipolitikan. ish, bab agama pon nak dipolitikan. kotor
betul. alah, semua orang tu bkn sempurna. ada je silap.
do you think you are powerful? guess not. so, be rasional
and pick the one that is the best. bukan tengok parti je.

lagi satu, kadang kadang bangsa melayu sendiri endah
tak endah je bab mengundi ne. cerita pom-pang tapi
bile tanya me…

corruption everywhere.

hello awesome people..
Malaysia kini dah tak ade pemerintah. parlimen da bubar.
jadi, bendera parti pon da banyak di pasang di mana mana.
jujurnya, aku tak minat berpolitik sebab aku pon tak pasti
hala tuju setiap parti. as always, sebelum menang macam macam
yang dijanjikan tapi bila dah menang janji pon mula terabai.
susah kan nak kotakan janji?? aku pasti tak kisah lah parti mana
semuanye akan janjikan sesuatu untuk dapatkan kepercayaan semua
orang. semua parti berperang bagai nak gila. tapi, yang sedihnye
bila bertanding dengan nak aibkan keburukan setiap parti.
alah, tak payah nak tunjuk aib orang setiap parti tuh ade je buruknye.
tak kisah parti mana aku pasti mesti ada salah sorg jadi kambing hitam.

jadi, bersaing la secara sihat bukannye dengan buka aib orang.
lagi satu, aku selalu nampak orang suka mengutuk parti umpama
semua ahli dalam parti tu bermasalah. gila. kadang kita
tak bole salahkan orang lain sebab diorang hanya jalankan
tugas. pemerintah lah yang patut lebih bijak.…

hidup jangan jadi palesit.

hello bloggers!
semester baru dah kembali. marilah kita mulakan niat untuk menggapai
bintang di langit. hebat bukan? nak mulakan sesuatu mestilah dengan
sesuatuyang baik. walaupun kita tak yakin tapi janganlah putus harapan.
usaha dan tawakal haruslah istiqamah. mudah mudahan kita berjaya
sesuatu hari nanti. semester kali ini bermula dengan baik dan jadual
pon best. walaupun tak dapat semua yang diharapkan, sebahagian
daripadanya pon sudah memadai.semester kali ini, aku dan kawan
kawan sekelas sudah mula berpecah.tapi takpa lah, bukan tak
jumpa kan dekat luar?..

okay, berbalik pada tajuk. "hidup jangan jadi palesit". dalam perkataan
lain "bloodsucker" (lain lahh sangat kan.) apa apa jelah asalkan korang
paham. manusia sekarang memang macam itu kan sekarang ne??
suka menerima namun tidak mahu memberi. walaupun dalam Islam kita
diajar agar tidak mengharapkan apa apa balasan dalam setiap pemberian
kita, namun dari segi adabnya tak molek bukan? kemuliaan orang yang
mem…

dugaan awal tahun.

hey guys. miss me? =p
cuty da nak abes.tapi baru ade mase nak tulis blog kan.
tapi takpe lah. asalkan ada semangat nak tulis tuh.
permulaan tahun 2013 ne banyak dugaan betul.
1stly, car accident then laptop rosak then result yang tak
memuaskan. yang car accident tuh paling kelakar sebab tak
memandu pon cuma kete tuh gerak sendiri. my bad? yahh.
tapi takpelah. sume dah berlaku kan. "life must go on", well said.

um. tapi apa yang berlaku mesti ada hikmah bukan? sampai
sekarang laptop tak tahu lagi condition mcm mane. life without
laptop? I have to admit so bad. yelah, kalo tak memang maen
game la cuty cuty macam ne kan? hehehe. tapi sejak laptop rosak
banyak jugak benda bole buat. hahaha. contohnye, tengok tv series
yang ada dekat hard-drive. kalo tak nak tengok berturut-2  mmg
tidak lah. currently, addict to GG(gossip girl). hahaha. any gg fans
here? actually, dulu tak minat pon gg. tibe tergerak nak tengok
then rase best pulak.

2nd thing yang aku buat baca buku.haha. tapi bn…

wake up guys!

hyee again!

bangun pagi rase bersemangat pulak nak menulis menaip. hihi
cuty da lama. hampir 2 minggu kot. tapi satu ape pon tak buat
lagi. berpikir pikir nak buat ape cuty ne. aku banyak habis kan
masa ngn main game jee. itu sangat tak bagus kot! nak baca buku
tapi tak ada masa. cehh ( busy sangat ke duduk rumah sampai nak
baca buku? ). kalo ikut kan banyak je buku kat umah nak baca
hasil pembelian kakak. hehe. semoga semangat tuh sampai naty.

ok, untuk kali ne aku nak cakap mengenai "chance" atau peluang.
manusia nie banyak diberi peluang. tapi banyak jugak mereka
sia-sia kan peluang itu. kenapa ya? kenapa? mungkin lumrah
manusia kot. biasanyaa, dalam hubungan manusia dengan manusia
kita akan diberi 2 kali peluang untuk baiki keadaan. 2 kali
pon susah rasenya nak dapat bergantung pada situasi. tapi
antara hubungan manusia dengan pencipta-Nya tiada batas
peluang itu kan. manusia ini saja yg terlalu tinggi egonyaa.

cuma, itulahh..bila dah diberi peluang kita masih sia-sia ka…

Ghurabaa' (Strangers)

heylo bloggers.
how are you been doing??

It is almost end of the first month of year 2013.
I hope that I'm not too late wishing all of you happy new year!
ohh, before I forgot, today is maulidur Rasul rite??
Salam Maulidur Rasul :)) Let us make more salawat during this day.
Hopefully, we'll be a Muhammad s.a.w syafa'ah in Mahsyar soon.
not only this day, but continuously make salawat every day.
Insya Allah..

um, tahun baru ne? azam baru? mesti semua org ada. bg aku jadi seorg
yang baik dan berbakti untuk agama,bangsa,dan negara sudah cukup.
kali ini aku tak nak bercerita pasal azam. tapi nak cakap pasal tajuk
post kali ini..:)

strangers or in malay we translate it as "asing".
sebenarnya dah lama dengar pasal hadith asing ne tp bila
org jadikannya lagu menjadikan hati sedih bila kita hayati
lirik itu. secara ringkas lagu ne mengenai islam.
islam yg dulu datang dari sesuatu yg asing akan
kembali kepada asing. kalo lihat pada situasi sekarang
islam seakan menjadi as…