Skip to main content

Posts

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…
Recent posts

reflection towards our observation.

bonjour! 
pheww, lame nye tak update. bila tengok last post, last year, dec 2014. lame ke tak? terbengkalai blog. hahaha. 
okay, alhamdulillah ade juga mase untuk menulis. sikit update,  setelah beberapa bulan menjadi penganggur, dapat jugak  keje as an engineer even still in probation period. the other thing I do as financial consultant (part time). kenapa I choose this job? maybe next post. as for now, I hope I can manage both job.
I just started my job for at least 2 months which I think it just  a beginning as I am still in training. no meeting, no one-to-one client communication and so on. Ape ape pon tu sume bakal  dihadapi in near future. bila da mula saje kerja, aku suka  menjadi pemerhati, melihat perangai manusia di sekeliling. bukan some kind of judgmental  tapi suka tengok diorang  react. yeah, I know, I'm not perfect either. but the point is, how we gonna change if we don't learn from someone else?
something that I believe until now is "life is full of choice…

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

Jika kau tidak tahu. diam itu lebih baik.

selamat malam pembaca yang ku kasihi,

sejak menjak ne, aku lebih banyak perhati orang.
bukan stalk, cuma pemerhati.
di alam maya, tantang dua mata.
harap paham maksudku. masih lagi penganggur.
belum ada rezeki untuk menjawat jawatan engineer.
layak ke? tiada dalam pengetahuan ku.

kadang aku menjadi pendekar jari keyboard yang hebat di alam maya
tapi loser di luar. tapi hendak pegi mane jari jari menaip laju kalau
tak tahu destinasi yang mahu dicapai??

what I'm highlighting is if you don't have knowledge better ask or
give opinion. many people today like to condemn things like FTW
commend. one more thing is about sharing things that you do not
sure where it comes from. erm. dunia nak kiamat mungkin?

cetek ilmu manusia ne macam aku ne. sebab aku takut nak bg komen
kalau aku tak yakin. diam lebih baik?

taktahu pegi akal yang lebih bernilai. akal letak di jari? mungkin
kerana zaman sekarang akal letak dijari. kerana segalanya letak
di internet. otak tak sempat nak proses sebab jar…

satu coretan (PART II)

hai blogger blogger yang dikasihi,
makin lama makin berhabuk tanpa sebarang kalam hati.
hari ini aku ingin mulakan semula kalamku agar tidak terhenti.

hampir tiba raya aidiladha ne ingin kurapatkan tulisanku
agar menusuk ke dalam jiwa pembaca blog ne yang tak seberapa.

...selepas aku menyongkar khazanah dalam kotak setelah aku
tamat belajar aku terjumpa satu tulisan aku pada lapang yang
aku ingin kongsi tapi belum sempat tertulis dalam maya ini.

mungkin kesinambungan daripada satu coretan aku sebelum ne.
satu coretan yang aku tulis apa yg tiba tiba muncul dalam pikiran tika
sendiri. aku tulis tanpa wujud perasaan lain yg mengkhayalkan
pikirkan benda lain. bole kata original dari aku. jika terdapat
persamaan adalah tidak disengajakan.

satu coretan. part II

Bila hati merana
tiada siapa yang tahu
melainkan Penciptaku

Segumpal darah yang penuh dengan kemahuan
Bila ianya tdak dituruti
Jiwa menjadi tak keruan.

Ya Tuhan,
ubatilah hati nurani ini
Agar ia tidak jauh darimu

Semangat ini semakin…

happy eid 2014!

salam semuaanya!

sihat? dah nak abis my degree. waiting for the official result. hope
this last semester result comes with flying colors. apa khabar Ramadan
yang lalu? baguskah? harapannye dapat diampunkan dosa dosa yg lalu
to all my followers or whoever read this blog. thanks for following me.
walaupun kalamnye biasa biasa aje.

as for me, Ramadan yang baru berlalu dapat bertambah iman walaupun
sikit itu pun sudah cukup. nak banyak saya pon tak ngaji banyak. a lot of
things need to study about knowledge of Islam. a big of waste if we are as
a muslim just take for granted about the religion. Islam is wide and don't
ever see Islam from human. Islam is just too perfect.

so, what's next? belajar dan belajar. knowledge is power. don't let your
brain cell dead with useless things.

okay, here, selawat thobbiyah to our prophet Muhammad (p.b.u.h).




that's all for now.
selamat hari raya everyone.
maaf salah dan silap atas terlanjur bicara.
more update soon!

bye for now! =) =)