Skip to main content

wake up guys!

hyee again!

bangun pagi rase bersemangat pulak nak menulis menaip. hihi
cuty da lama. hampir 2 minggu kot. tapi satu ape pon tak buat
lagi. berpikir pikir nak buat ape cuty ne. aku banyak habis kan
masa ngn main game jee. itu sangat tak bagus kot! nak baca buku
tapi tak ada masa. cehh ( busy sangat ke duduk rumah sampai nak
baca buku? ). kalo ikut kan banyak je buku kat umah nak baca
hasil pembelian kakak. hehe. semoga semangat tuh sampai naty.

ok, untuk kali ne aku nak cakap mengenai "chance" atau peluang.
manusia nie banyak diberi peluang. tapi banyak jugak mereka
sia-sia kan peluang itu. kenapa ya? kenapa? mungkin lumrah
manusia kot. biasanyaa, dalam hubungan manusia dengan manusia
kita akan diberi 2 kali peluang untuk baiki keadaan. 2 kali
pon susah rasenya nak dapat bergantung pada situasi. tapi
antara hubungan manusia dengan pencipta-Nya tiada batas
peluang itu kan. manusia ini saja yg terlalu tinggi egonyaa.

cuma, itulahh..bila dah diberi peluang kita masih sia-sia kan.
termasuk lahh jugak aku. pasti takkan terlepas. aku pon
manusia bukan? hihi. manusia ne kan suka leka, lalai dan
sewaktu dengannya. tulisan aku kali ini mungkin untuk
peringatan aku jugak.

aku ada sedikit pengalaman antara aku dengan seorang ne.
nama dan jantina biarlah dirahsiakan. cuma aku kadang
rasa sedih.*sedih sangat*. hihi. aku tak suka pon nak
sedih ne. aku rase aku banyak sangat bagi peluang dekat
dia tapi macam orang bodoh pon ada bila orang tuh
tak ambil peluang itu..hummm..
harap harap semuanya akan selesai satu hari nanti. : ))))

okay, ape ape pon hidup mesti lahh selalu gembira.
banyak lagi perkara lebih penting. jangan terlalu sedihh!

till here. . .





Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…