Skip to main content

hidup jangan jadi palesit.

hello bloggers!
semester baru dah kembali. marilah kita mulakan niat untuk menggapai
bintang di langit. hebat bukan? nak mulakan sesuatu mestilah dengan
sesuatuyang baik. walaupun kita tak yakin tapi janganlah putus harapan.
usaha dan tawakal haruslah istiqamah. mudah mudahan kita berjaya
sesuatu hari nanti. semester kali ini bermula dengan baik dan jadual
pon best. walaupun tak dapat semua yang diharapkan, sebahagian
daripadanya pon sudah memadai.semester kali ini, aku dan kawan
kawan sekelas sudah mula berpecah.tapi takpa lah, bukan tak
jumpa kan dekat luar?..

okay, berbalik pada tajuk. "hidup jangan jadi palesit". dalam perkataan
lain "bloodsucker" (lain lahh sangat kan.) apa apa jelah asalkan korang
paham. manusia sekarang memang macam itu kan sekarang ne??
suka menerima namun tidak mahu memberi. walaupun dalam Islam kita
diajar agar tidak mengharapkan apa apa balasan dalam setiap pemberian
kita, namun dari segi adabnya tak molek bukan? kemuliaan orang yang
memberi itu sangat tinggi daripada tangan yg menerima. tapi sampai
bila kita nak menjadi orang yang menerima saja? walaupun kita tak
dapat memberi nilai yang setimpal sekurang kurangnya kita cuba untuk
memberi.

memang sukar untuk memberi tapi bila kita dah terbiasa pintu rezeki
kita akan bertambah luas. memberi itu umpama sedekah. selagi
kita hidup di dunia ini jangalah lupa bersedekah walaupun sedikit.
kerana sedekah (amal jariah) itu tidak terputus bila kita sudah tiada.
zaman sekarang nie manusia takut kehilangan harta,sebab itu
jarang bersedekah. Ingatlah bahawa tiada sedikit pon mengurangkan
harta kita bila kita bersedekah. walaupun pada dasarnya kurang
tapi kita tak tahu pada masa akan datang. jika Allah berkehendak,
harta kita akan bertambah banyak.

sampai sini dulu,,

amour amour.
Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…