Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

reflection towards our observation.

bonjour! 
pheww, lame nye tak update. bila tengok last post, last year, dec 2014. lame ke tak? terbengkalai blog. hahaha. 
okay, alhamdulillah ade juga mase untuk menulis. sikit update,  setelah beberapa bulan menjadi penganggur, dapat jugak  keje as an engineer even still in probation period. the other thing I do as financial consultant (part time). kenapa I choose this job? maybe next post. as for now, I hope I can manage both job.
I just started my job for at least 2 months which I think it just  a beginning as I am still in training. no meeting, no one-to-one client communication and so on. Ape ape pon tu sume bakal  dihadapi in near future. bila da mula saje kerja, aku suka  menjadi pemerhati, melihat perangai manusia di sekeliling. bukan some kind of judgmental  tapi suka tengok diorang  react. yeah, I know, I'm not perfect either. but the point is, how we gonna change if we don't learn from someone else?
something that I believe until now is "life is full of choice…