Skip to main content

Ghurabaa' (Strangers)

heylo bloggers.
how are you been doing??

It is almost end of the first month of year 2013.
I hope that I'm not too late wishing all of you happy new year!
ohh, before I forgot, today is maulidur Rasul rite??
Salam Maulidur Rasul :)) Let us make more salawat during this day.
Hopefully, we'll be a Muhammad s.a.w syafa'ah in Mahsyar soon.
not only this day, but continuously make salawat every day.
Insya Allah..

um, tahun baru ne? azam baru? mesti semua org ada. bg aku jadi seorg
yang baik dan berbakti untuk agama,bangsa,dan negara sudah cukup.
kali ini aku tak nak bercerita pasal azam. tapi nak cakap pasal tajuk
post kali ini..:)

strangers or in malay we translate it as "asing".
sebenarnya dah lama dengar pasal hadith asing ne tp bila
org jadikannya lagu menjadikan hati sedih bila kita hayati
lirik itu. secara ringkas lagu ne mengenai islam.
islam yg dulu datang dari sesuatu yg asing akan
kembali kepada asing. kalo lihat pada situasi sekarang
islam seakan menjadi asing. orang semua tak mahu lagi
jadikan islam sebagai panduan. bukankah Rasulullah
pernah berpesan jadikan Quran dan hadith sebagai pegangan
hidup? bila mana agama dipersenda rosak binasalah sesuatu kaum.

nak contohi semua sifat nabi mungkin susah tapi cubalah
walaupun sedikit. semoga hidup diberkati Allah.


here, some versions of ghurabaa' ;




till here then..:))
Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.