Skip to main content

too dumb too realize.

bonjour!
tetibe semangat perancis datang kat situ. hihi.
tak tahu kenapa tapi aku sangat suka negara perancis
dari kecil lagi. bile ntah dapat pegi kan. humm.
maybe one day..Insya-Allah..

lame dah aku tak menulis. whoo, busy sangat this semester.
bila ade projek and presentation jd busy la jawabnye.
walaupon pada dasarnye banyak buang ke benda laen.
okay, back to topic. as always, we as human being
can not run from making mistakes. sometimes we realize
our mistakes and sometimes we don't. yah, everything
goes back to our heart. if we have a good heart then
we should be able to realize it.

satu perkara yg kita sering lupa yg aku selalu lihat bila kita
selalu sangat dapat benda yg pada awalnye kita susah
dapat. contohnya, makanan yg kita kongsi bersama.
biasanye, pada awal kita akan selalu cakap "terima kasih"
dengan orang yg kita kongsi. tapi lama-kelamaan bila
dah terbiasa kita lupa untuk ucapkan 2 perkataan itu.
nampak macam remeh bukan. humm. tak semua orang
akan rase ape yg kita rase.  yelah, hati manusia kan
lain lain.

but for me, aku rase setiap ucapan kita tuh sebagai tanda
kita hargai what ever kind of good deeds yg kita buat.
tak susah pon nak ucap those 2 words. bg aku sendiri juga
kita rase senang bile orang cakap mcm tuh. ikhlas atau pon
tak biarlah Allah saje yg menilai. kita sebagai hamba
patot bersyukur jika peroleh sedikit kesenangan.

.....
tak lame lagi nak final. bila la aku dpt post yg baru kan.
heeehe.
till here then.


Comments

Popular posts from this blog

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

hidup biar bersederhana :)

hello bloggers,,

lama sudah tidak menulis. semester kali ini memang nak membunuh aku.
abes sume test 1 nak fail. grrr! kalo lulus pon paras paras lulus je. um,
the worst test I ever do since I entered this university. Its ok. I wish
I could do better in this upcoming test 2. mungkin banyak salah aku
semester ini.

okay, back to topic. live with a moderate life. isn't that nice?
aku pasti ramai di luar sana inginkan kehidupan yg selesa. lagi
selesa lagi bagus kan? cuma bila da selesa ne macam macam la dugaan
akan timbul. manusia ini sering diuji ketika mana mereka sedang dalam
keselesaan mahu pun dalam kesusahan. jadi, beruntunglah bagi
mereka yang hidup bersederhana. Muhammad s.a.w pon mengajar
kita agar hidup bersederhana. manusia ini mempunyai nafsu, dan
kita sering kalah dengan nafsu. bila miskin kita mengeluh dan bila kaya
kita bongkak. walaupun kita sering nafikan, kita sendiri tak dapat nilai.
mata mata disekeliling kita lebih nampak apa yg berlaku.

hidup ini jangan terlalu i…