Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

almost end.

december 27th 2012.
01:15 am.
almost end of year 2012.


banyak kenangan pahit dan manis telah aku lalui tahun ini.
tapi mcm biase setengah tahun awal memang susah ingat ape yang
berlaku. nak kata lupa maybe lah. cuma lately banyak sangat memori
loss berlaku, tak tahu apa punca. mungkin sebab makan ubat kot..
humm.entahlahh. harapnye memori aku akan kembali lepas stop
makan ubat "itu". tak mahu cakap ubat apa takut ade yang salah faham.

ok, aku suka bercerita benda yang berlaku di sekeliling aku. benda ne
aku selalu lihat maybe sebab itu aku ingat. nak cerita benda awal tahun tak
berapa nak ingat. hihi. nak tahu apa benda?? CEREWET. haa kan,,
sume mesti alami benda ne. rasenye agk penipuan disitu kalau tak
pernah rase sedikit pon..

cuma, cerewet rasenye ade banyak kategori. cerewet yg aku nak cakap
ne kire kategori agak kritikal laa. hehe. hidup ini tak boleh terlalu cerewet
bukan? bila kita selalu cerewet , bagi aku macam tidak bersyukur apa rezeki
di depan mata. penah dulu s…

hidup biar bersederhana :)

hello bloggers,,

lama sudah tidak menulis. semester kali ini memang nak membunuh aku.
abes sume test 1 nak fail. grrr! kalo lulus pon paras paras lulus je. um,
the worst test I ever do since I entered this university. Its ok. I wish
I could do better in this upcoming test 2. mungkin banyak salah aku
semester ini.

okay, back to topic. live with a moderate life. isn't that nice?
aku pasti ramai di luar sana inginkan kehidupan yg selesa. lagi
selesa lagi bagus kan? cuma bila da selesa ne macam macam la dugaan
akan timbul. manusia ini sering diuji ketika mana mereka sedang dalam
keselesaan mahu pun dalam kesusahan. jadi, beruntunglah bagi
mereka yang hidup bersederhana. Muhammad s.a.w pon mengajar
kita agar hidup bersederhana. manusia ini mempunyai nafsu, dan
kita sering kalah dengan nafsu. bila miskin kita mengeluh dan bila kaya
kita bongkak. walaupun kita sering nafikan, kita sendiri tak dapat nilai.
mata mata disekeliling kita lebih nampak apa yg berlaku.

hidup ini jangan terlalu i…

to get something, take a risk

hye again,
half of my semester had gone.
a lot of things I've been through this semester. Allah really
test me on making a wise decision in every task.
sometimes it felt so burden. humm, what ever it is, I hope
I will get something in every single task that I've been given
even it is not come out as I wanted.

ok,  pada kali ne aku suka untuk berbicara mengenai risiko.
tak ingatlah aku pernah cakap atau tidak mengenai ini. jika ia
berulang, cukuplah untuk peringatan semula kepada manusia
yang mudah lalai ini. aku pasti ramai pernah dengar ungkapan
"kalau tak berani ambil risiko, jangan teruskan". sering dengar
bukan?? biasanya usahawan/ahli perniagaan selalu gune ayat
ini. nampak mcm simple tapi penuh makna. sebab aku pun guna
juga untuk "move on".

aku banyak lihat manusia takut untuk ambil risiko. bak kata orang,
macam mana nak maju kalo tak berani untuk berisiko kan. hehe
cuma, adakah risiko yg kita ambil tuh membawa kebaikan atau
sebaliknya. bagi kalau na…

faith or honesty?

Assalamualaikum, jwb eh. tak jawab dose. hehe.
okay, firstly, I wanna wish HAPPY EID ADHA to all muslim.
rasenye masih belum terlambat lagi kan?
aku tak tahu sejak menjak aku rasa happy sangat.
walaupun semester ini agak sukar aku masih mampu tersenyum.=))
apa pon, kita mestilah senyum sama ada duka ataupun ceria.
barulahh hidup ceria!

back to my topic.
this time I wanna give my point of views on honesty and faith.
which one is very important? I'm quite sure many of you/us
will choose honesty rather than faith. either in relationship or not,
honesty is the most priority. what is SO important about honesty?
hum..

okay, mungkin rasenya jika tiada kejujuran ia membuatkan sesuatu
perhubungan itu goyah. dan kita pon mengenepikan soal kepercayaan.
apa kepercayaan tu tak penting ke? jika aku diberi pilihan, aku akan
pilih kepercayaan dahulu baru kejujuran. jika difikirkan semula,
memang kedua-dua ini penting. cuma bersyukurlah jika kita dapat
keduanya dalam setiap orang yg kita jumpa. ta…

to.the.person.we.dislike.

hello again,,
ok, kali ini aku nak bercerita tentang manusia-manusia yang
kita  TAK suka bila bersama dengan mereka. perlukah ada
sifat sebegini?? jika boleh, kita harus elakkan daripada tak
menyukai seseorang. kita ini hanya manusia biasa yang selalu
melakukan kesilapan dan siapalah kita untuk tak menyukai
orang lain padahal kita semua dicipta oleh pencipta yang
Maha Agung. As always, this kind of thing happened to me
as well. but for me, I never hate them even I don't like to be
with them.

mungkin untuk post kali ini agak kasar sedikit bunyi dia,
tapi apa yang aku cuba sampaikan kali ini tentang influence
orang-orang yang kita tak suka ne dalam hidup kita.
selama mana aku hidup, aku lihat orang-orang yang kita
tak suka ne lahh banyak SANGAT bagi kebaikan dalam
hidup kita. dan aku akui benda ne berlaku juga dekat aku.
kadang kita mungkin tak suka org tuh sebab perangai dia,,
but in the end org tu juga lahh yang banyak chemistry dengan
kita. itu antara kita sedar atau tak je. oran…

trip to pangkor!

here we are again, as promised, if I got some space,
I will post some pictures from the trip. hehe

day 1;
arrived at Lumut, Perak. friday, 14th of Nov. 2012




day 2;
snorkerling--banana boat--kayak--storm(not include in the package) but
one of the best activity. cubalah! hehe:)







day 3;
inilah satu gambar yang ada. banyak gambar tapi belum amek
dari owner camera. haha



rasenye itu saje. it such a worthy experience. well,, see ya in
the next post.!

take a break!

hello bloggers,
da lama dah aku tak menulis nampak caranya.
actually aku terpikir nak close this blog and make a new one.
hahaa..(mcm artis plak kan nak kena buat blog baru bagai).
cuma tak tahulah, kadang terpikir nak buat sesuatu yang
baru kenalah tinggalkan yang lame. tapi ape pon yang
lame tak bole kita lupakan walaupun pahit. hehe

ape pon. itu sume dalam perancangan. btw, a new journey
has already begun. part 5 seems to be hard for me. all courses
are tough. hehe. watever it is, life must go on. hopefully, will
going through this semester with flying colors.

well, first opening of semester 5 seems to be one of my best
memories. holiday with classmates in pulau pangkor was such
a great experience. 1st time rasenye naik ferry, banana boat,
snorkeling. thanks to all my friends for giving me such experience.

jika ada kesempatan, I'll post some pcitures from the trip.

till here,,

Salam Ramadhan.

syaaban telah meninggalkan kita.
ramadhan kembali menjelma.
ku mengharapakan ramdhan kali ne lebih sempurna.
walaupun ku tidak dapat merasakan keseronokan
kepulangan ramdhan pada kali ne seperti tahun-tahun
sebelum ne. mungkin banyak dosa telah ku lakukan.

ku berharap hari-hari yg ku lalui dpt kutempuh dgn
bnyk ibadah. walaupun sedikit. "ya ALLAH, permudahkanlah
segala urusanku, terimalah amal ibadahku".  aminn..

=)

learn from mistakes, forget the past

hye again,

I bet no one in this world didn't make any mistake. mistakes will keep us learn
new things and move forward.


aku pasti kadang-kadang "kesalahan" itulah yang membuatkan hubungan kita
sesama manusia renggang. kita akan lebih suka menjauhkan diri dan tidak bertegur
sapa. antara perkara yang susah kita nak buat ialah menjaga hubungan antara sesama
manusia. hati manusia itu lain-lain dan aku pasti tak semua org berperasaan spt aku.
suka aku berbicara megenai hati sebab segala yg kita lakukan adalah pantulan dari
hati kita. kita mungkin boleh tersenyum dikala kita bersedih tapi ekspresi muka
kita akan menunjukkan sebaliknya.



some people can't forget the past. I dunno why its so hard to let them go.
ya mungkin aku belum pernah merasai keperitan masa lampau spt org lain
rasa. namun, setakat ini aku tak pernah mengambil hati apa yg berlaku.
hati manusia pada dasarnya lembut. ia akan menjadi keras jika kita susah
untuk melepaskan sesuatu. what I mean here is about …

what a waste.

it such a waste,
when every time you see same old face,
you don't even know what his/her name.

it such a waste,
every time you got a smile,
you just only received but,
you don't respond with a smile.

it such a waste,
you just see people burden,
but you don't even try to
help them.

it such a waste,
you likes to give preach,
but you don't practice what you preach.

it such a waste,
you always received.
but you never have any intention
to give it back.

it such a waste,
you never be grateful
what you have got.

it such a waste,
to think about our thoughts only,
and you don't even want to consider
others thoughts.

later;=)


hesitate, please get out of my life~

dear bloggers,,
almost 2 months I didn't update this blog. as always, lack of ideas.
HAHA. post kali ini aku nak bercakap tentang perkara yg selalu
menghantui diri kita.sifat ragu-ragu ataupun was-was.
It's a lie if you tell me that you never feel hesitate once in your life.
everyone should experience this kind of feeling as we are just common
human being.
dan aku mengaku perasaan ne mmg susah untuk dielakkan. tapi perasaan
ne mula berkurang seiring dengan penambahan usia. kalau dulu nak solat
pun susah asyik fikir "umm,btol ke niat ne?".."cukup da ke rakaat?"..
bisikan syaitan itu slalu menganggu fikiran manusia. the only way to mitigate
this kind of feeling is build in our self-confidence. yah! that's right!..sometimes
we feel hesitate because we lack of this kind of thing.
yakinla dengan setiap perbuatan yg kita lakukan. sifat ragu itu tidak lain
tidak bukan hanyalah untuk menguji kita sama ada kita yakin atau tidak.
tapi janganlah hanya yakin sahaj…

believe or rely on?

hye again. I think its quite a while I made up stories of my life.
now, I want to share some of my points of view on "believe".
as we all know, believe is just a word that shows how we trust
someone or something. but, how deep is your believe???
Sometimes it is hard to believe someone even though
he/she always stay by our side. because of what?
because of our heart tell us to do so. it maybe takes hours or
days or even years for us to believe in someone. it depends
on what kind of person are we.

um, that it. kadang bila mana kite percaya kat seseorg
ia akan membawa kerosakan pada kita ataupun sebaliknya.
tapi kita takkan berjaya tanpa percaya. masakan ade bangunan
yg tinggi jika kita tidak percaya kita mampu membuatnya?
masakan kita mampu pergi ke bulan jika tidak percaya?
kita percaya wujudnya Allah. kepercayaan yg kuat
membuatkan kita yakin Allah sentiasa berda di sisi hambanya.



however, in some point we just believe because we rely on to it.
As an example, we further our…

ACSW 2012

pejam celik pejam celik dah nak msok bulan 5.
lame x update blog ne kan. um, sepatutnye aku post benda ne
dah lame dah tp baru skarang ade mase.HAHA. actually, quite lazy
and dun get any ideas to post about this thing. well, as stated in the title,
ACSW(advance communication skill workshop) was the one camp
that influence people to speak out english as a medium in daily
conversation. it does not really improve our english but the main 
objective is let us have the confidence to speak.
this camp was held on 30/3-1/4. dah lame kan..baru nak tulis. haha.
I think this is the first camp I've entered voluntarily in uitm.HEHE.
sebenarnye mmg malas nak masuk ape ape.

however, after being pressured by my friend and I found that many
my classmate joined it, I agreed to participate.so, next time if          
you want me to go somewhere, just pressure me. sure, I'll will follow
in the end. LOL! other reason is to support my friend who one of the ajk
of this camp. many activities were c…

precious.

finally, after the hardest semester i've been through  so far had really
made my day shine again. alhamdulillah, thanks Allah! the result came out
really shocked me. the most subject i'm worried bout; micro-p suddenly
push up my cgpa pointer. sangat tak sangka!

whatever it is, thanks to all my group members; daus, anis n reen.
terima kasih kerana telah bersama sama menyiapkan projek micropy.
terima kasih juga kepada semua member yang telah banyak menolong.
really relieved.*sigh*

for the upcoming semester, i hope it will be better than a very stressful
semester 3. btw, this semester break i've been occupied with many things.
watch tv series really made my all day. HAHA! i've watched korean "city hunter"
and i think this series a bit different than common korean series.
you should watch it!


ok then.later.!
=))

HOLIDAY!

its been a while since my last update.
yah, now its a holiday season(applicable to all degree's student only)
hehe. the final exam for this semester ended early compared to other
students. i guess so. i only got 3 finals this semester. so lucky me!
but the pressure before the finals so high. again, so high!
i only could pray that no subjects will fail me.=)

so, what i've been up to this semester break?? i just finish a korean drama
entitled "hearstring'. i'm sure many have watched it. poor me just got
enough time to watch this series. LOL!. my review, this series wasn't so bad.
its good. but i think "boys over flower" much more better. seriously.
there were some parts too boring..any objection? hehee.

now, i'm watching PRETTY LITTLE LIARS series. just downloaded them
right before final exam ended. i'm almost done with the 1st season. i've
downloaded some season 2 episode since i'm just into this series. fyi,
this series still on going…

.satu permulaan yang baru.

2011 telah pergi meninggalkan kita. lembaran baru telah terbuka.
selamat datang 2012. tahun baru ini telah menjadi titik tolak tahap
kematangan setiap insan di bumi. tahun telah berganti menandakan
usia kita semakin meningkat. tapi sejauh mana kita akan pergi?
adakah setiap tahun merupakan satu persamaan  sama seperti tahun
lepas ataupun sebliknya? kita yang mengawal diri kita dan bukan
orang lain yang mengatur hidup kita.


sama seperti yang lain, aku hanyalah orang yang 'biasa' yang
punyai keinginan tiap-tiap sesuatu. bohonglah kalau ada yang berkata,
"alah, azam aku tahun ne sama dengan tahun lepas". ada juga yang
berkata begini kan. HaHa. azam begini azam yang tinggi menggunung
memang takkan tercapai lahh kan. bagi aku tak perlulah nak berazam sangat
kalau kita tak jelas dengan apa yang kita impikan itu. berniatlah untuk
sesuatu yang jelas untuk kita capai.

menggapai bintang di langit memang sukar jika tak kena caranya.
perbuatan itu lebih indah daripada tutur kata…