Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

Jika kau tidak tahu. diam itu lebih baik.

selamat malam pembaca yang ku kasihi,

sejak menjak ne, aku lebih banyak perhati orang.
bukan stalk, cuma pemerhati.
di alam maya, tantang dua mata.
harap paham maksudku. masih lagi penganggur.
belum ada rezeki untuk menjawat jawatan engineer.
layak ke? tiada dalam pengetahuan ku.

kadang aku menjadi pendekar jari keyboard yang hebat di alam maya
tapi loser di luar. tapi hendak pegi mane jari jari menaip laju kalau
tak tahu destinasi yang mahu dicapai??

what I'm highlighting is if you don't have knowledge better ask or
give opinion. many people today like to condemn things like FTW
commend. one more thing is about sharing things that you do not
sure where it comes from. erm. dunia nak kiamat mungkin?

cetek ilmu manusia ne macam aku ne. sebab aku takut nak bg komen
kalau aku tak yakin. diam lebih baik?

taktahu pegi akal yang lebih bernilai. akal letak di jari? mungkin
kerana zaman sekarang akal letak dijari. kerana segalanya letak
di internet. otak tak sempat nak proses sebab jar…

satu coretan (PART II)

hai blogger blogger yang dikasihi,
makin lama makin berhabuk tanpa sebarang kalam hati.
hari ini aku ingin mulakan semula kalamku agar tidak terhenti.

hampir tiba raya aidiladha ne ingin kurapatkan tulisanku
agar menusuk ke dalam jiwa pembaca blog ne yang tak seberapa.

...selepas aku menyongkar khazanah dalam kotak setelah aku
tamat belajar aku terjumpa satu tulisan aku pada lapang yang
aku ingin kongsi tapi belum sempat tertulis dalam maya ini.

mungkin kesinambungan daripada satu coretan aku sebelum ne.
satu coretan yang aku tulis apa yg tiba tiba muncul dalam pikiran tika
sendiri. aku tulis tanpa wujud perasaan lain yg mengkhayalkan
pikirkan benda lain. bole kata original dari aku. jika terdapat
persamaan adalah tidak disengajakan.

satu coretan. part II

Bila hati merana
tiada siapa yang tahu
melainkan Penciptaku

Segumpal darah yang penuh dengan kemahuan
Bila ianya tdak dituruti
Jiwa menjadi tak keruan.

Ya Tuhan,
ubatilah hati nurani ini
Agar ia tidak jauh darimu

Semangat ini semakin…

happy eid 2014!

salam semuaanya!

sihat? dah nak abis my degree. waiting for the official result. hope
this last semester result comes with flying colors. apa khabar Ramadan
yang lalu? baguskah? harapannye dapat diampunkan dosa dosa yg lalu
to all my followers or whoever read this blog. thanks for following me.
walaupun kalamnye biasa biasa aje.

as for me, Ramadan yang baru berlalu dapat bertambah iman walaupun
sikit itu pun sudah cukup. nak banyak saya pon tak ngaji banyak. a lot of
things need to study about knowledge of Islam. a big of waste if we are as
a muslim just take for granted about the religion. Islam is wide and don't
ever see Islam from human. Islam is just too perfect.

so, what's next? belajar dan belajar. knowledge is power. don't let your
brain cell dead with useless things.

okay, here, selawat thobbiyah to our prophet Muhammad (p.b.u.h).




that's all for now.
selamat hari raya everyone.
maaf salah dan silap atas terlanjur bicara.
more update soon!

bye for now! =) =)

Dugaan demi dugaan.

Bismillah,
have a good day dear blogger.
da sunyi sepi blog ne. lame tak update.

Alhamdulillah, hujan telah kembali membasahi bumi Malaysia.
kemarau selama 2-3 bulan kebalakangan ni sudah pun menjadi ujian
yang berat. baru sedikit ujian yang Allah berikan. tapi peritnya sudah
mula dirasai.bertabahlah sebarang ujian yang bakal menyusul. we are
near to the dooms day. phew, takut kan? kali ne aku malas bicara
mengenai kiamat yang makin hampir. next post maybe? insyaallah.

lagi bulan nak tamat belajar,, biasalah bila nak abis macam macam
perkara buruk yang datang. kadang tersiksa jiwa dibuatnya.
bukan masa universiti saje. masa sekolah pon sama. apa bole buat,
bersabar, bersabar dan bersabar. ada hikmah disebalik kejadian.

semoga rakan-rakan yang membaca blog ini mendoakan
kejayaanku. semoga dipermudah. "doa itu senjata umat islam". kan?
tak tahu apa yang mahu dikongsi kali ini. semoga dipertemu lain
kali.


bye bye.

antara dua garisan. MH370. Denggi. Kemarau.

hye readers,
once upon a time, there was a wise man said that, "read between two lines".
have you ever wondered what those words are actually telling us about?
simple sentence but it means a lot. I always feel that it helps me when I am
in stuck situation. can you believe that? I bet you don't.

okay, okay, apa yang merepek ne kan? actually, I wanna share about
current issue. macam macam dah berlaku dekat Malaysia negara
kecintaanku ini. gila tak cinta? negara sendiri kot. hehehe.
kemarau panjang, demam denggi, kehilangan pesawat MH370,
parti liar. pheww, banyak sangat perkara buruk berlaku. aku tak
mahu komen banyak. kerana tiada kepakaranku semua perkara
yang aku nyatakan. hanya mampu berdoa demi kesejahteraan
negara ini.

masih teringat kata kata guruku, "setinggi mana ilmu manusia ne,
masih belum mampu turunkan setitis hujan". deep. pendek kan
ilmu manusia ne? tapi masih nak bermegah dengan sedikit
rezeki dan kekuasaan yang diberikan. nafsu takkan pernah puas…

Muhammad s.a.w rindukan umatnya.

Assalamualaikum..
mungkin post kali ini agak kelewatan. tapi yang pasti
kita masih lagi berada dalam bulan kelahiran rasulullah.
Muhammad s.a.w. selawat serta salam atas junjungan baginda
yang telah membawa Islam kepada kita. tanpa Islam, mungkin
kita berada dalam keadaan yang jahil. mungkin kita masih
berbunuhan sesama sendiri seperti zaman sebelum kedatangan
Islam kepada Muhammad s.a.w.

tapi, zaman sekarang darah manusia tuh macam sudah murah.
kita seolah kembali kepada zaman jahiliah. agama Islam yang
diajarkan baginda sudah tidak lagi diamalkan. ajaran Al-Quran
dan As-Sunnah semakin asing bukan? apa yg dikatakan
Rasulullah dahulu sudah terbukti. "Islam datang dari yang asing
dan kembali asing".

Sempena bulan kelahiran Rasulullah ini, peringatan untukku dan
semua. berselawat lah sebanyak yang mungkin. moga-moga
tercetus kecintaan kita kepada nabi kita seperti nabi cintakkan kita.
Insyaallah, rasulullah akan menjadi syafaat kepada kita bila di padang
mahsyar nanti.





have a great new year. 2014.

welcome year 2014.
fuhh. dengan kehadiran tahun baru ini. umur pon makin meningkat.
semakin tua rasenye diri ini. hihi. apa pun, masa untuk bukak
lembaran baru kan? selalu bila new year je, bile new year je..mesti
orang tanye. ape azam baru? jika sebelum aku rasa pernah aku cakap
takde azam. (eh yeke? kalu salah betulkan lah.)

aku harap tahun nie aku dapat :

# tamatkan degree.
# get a job.
# bahagiakan orang di sekeliling especially parents.
# jadi lebih berilmu.
# meet my girlfriend. (eh?!) hahaa
# penuhkan entry blog. bole ke?

hum..yang lain tak terpikir lagi. semoga ape yg diharap
tercapai lahh kan. aminn. hehee.

walau ape pun azam kita, make sure have a good one.


p/s: lame tak letak gambar. rase bosan pulak blog takde gambar. hehh

happy new year from me.
bye =)