Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

what makes you special?

in this world, lots of common things that we see with our sore eyes.
but, what makes you different than anybody else? your eyes? your body
language? your attitude?..sometimes every tiny things that you do make
you a-w-e-sooomee! seriously.

people maybe make fun of you with your unexpected behavior.
but that will make you to be remembered. when you're gone,
people still remember you. so be grateful !




kadang-kadang punyai pikiran yg pelik akan buat sesuatu tuh
menjadi besar. jika tidak, masakan ade phone yg bole disentuh
saja tanpa menekannye. dunia sungguh aneh, terlalu banyak
rahsia dan mungkin ada lagi rahsia yg takk lagi dilihat oleh manusia.

setiap manusia itu berbeza pemikirannya dan tingkah lakunya. dan
aku percaye setiap seseorg tuh ada istimewanya. cuma mata org
yg melihhat saje tahu nilainya istimewa itu. kadang org yg bersama kita
tuh kita tak nampak apa "specialnya die" tp bila sudah tiada kerinduan
pasti akan mucul. jadi, hargailah org yg bersama kita sepanja…

suatu coretan

pengalaman cukup mengajar kita erti kehidupan.
dan dari pengalaman baru kita tahu erti penyesalan.
aku pasti semua orang ada pengalaman masing-masing.
sama ada pahit atau manis hanya kita yang lalui saja
tahu rasanya.
kadang-kadang kita lupa yang pesanan ringkas org
yg lebih berpengalaman daripada kita. tapi bila dah
kena kat batang hidung sendiri baru tahu kan!
tapi mungkin sesuatu yg berlaku itu hanyalah ujian
Allah untuk hambanya yg terpilih.
tapi janganlah kecewa kerana
setiap ujian yg turun itu pasti ada pertolonganNya.
sama ada nampak atau tidak terpulanglah pada
diri sendiri untuk menilainya.

hakikat manusia memang cepat lupa diri.
bila muncul bala baru nak tercari-cari
pertolongan.beruntunglah bagi org2
yg bersykur dengan segala nikmat dan musibah
yg diterima.

"experience is the best lesson"







tik tok! tik tok!

day by day gone!
month by month also gone!
pheww,,new semester finally come.
it will be my second year as degree student
for the 3rd semester.

tak tahu nak tulis ape. tapi harapnye sem ne
lebih baik daripada sebelum ne. cuti 4 bulan
yg lepas rasenye berlalu dengan begitu cepat.
tapi kalau belajar rase mcm lame jee.XD
sem ini juga mula lah kehidupan aku duduk
di rumah sewa. jadi, tak boleh lah nak enjoy
sangat kan..haha!
mula sem ini nak gear-up balik
otak mcm dah tepu sangat tak belajar ape
harap semua lecturer sem ne best mcm
sem 2 lepas.

till here,
gud luck to all frens.

raya raya dan raya!

it takes quite a while for me to activate myself for writing this blog again. 1st of all, this blogger have been upgraded and i think it quite convenience for me and so COOL!

today sudah masok raye ke-5 seluruh umat islam di malaysia menyambut hari raye aidil fitri.dan bagi sesetengah negara mungkin menyambut hari raya ke-4. yang aku pasti di indon lewat sehari beraya.HAHA! kesian mereka. tapi apa pon,,raya lambat sehari ke,apa nak kesah. tak luak pon kalo puasa lebih sehari. bile sentuh bab puasa ne,kadang-kadang sedihh je sebab ade je umat islam yg tak pose..aduiih,ape nak jadi lah. org suruh puasa tak mau puasa.tapi bile tyme raye dy pon nak raye jugak..seriously, bagi aku raye mmg takde makna lahh kalo tak puasa. kenikmatan nak raya tuhh mcm ade je kurang. mungkin tak semua org rase mcm ne. takpe,its oke. ramdhan telah tinggalkan kita semakin jauh.tapi kerinduan berada di bulan ramadhan mmg sukar untuk dilepaskan. sebab apa? sebab hasutan dan bisikan syaitan akan kembali menguasa…

.prank call.

cuti sudah lama. dan dah tak tahu nakbuat ape. jadi keluar dengan
kawan2 merupakan satu perkara yg dapat buang kebosanan yg ada.
mcm biasa, bila dah jumpe kawan, mesti ade je mcm2 benda nak
cerita. dekat sini ak nak kongsi beberapa benda yg aku borakkan
sampai tergelak lahh jugak.pasal prank. ne antara video yg aku
dgar kawan2 aku cerita then aku cari.ada jugak yg ak tgok kelakar
je.

check this out!













enjoy these video okay!


p/s; thanks to mr youtube.com.

.SATAN and LUST.

akhirnya, bulan ramadhan dtg kembali. bulan yg penuh dengan
kemuliaan. bulan yg sangat dinantikan oleh seluruh umat islam.
bulan yg pahala setiap amalan dilipat gandakan. bulan di mana
semua umat islam diwajibkan berpuasa. bln di mana adanya
malam Lailatul Qadr'. bulan di mana syaitan2 sume digari dan tidak
lagi menganggu manusia. cume nafsu sahaja yg tinggal.

persoalannya, kuatkah kita untuk melawan dan mengawal nafsu
kita ini. bagi sesetengah org, bulan puasa ne yakni ramadhan sama
saje seperti bulan2 yg laen. true? mungkin betol dan mungkin juga
tidak. bagi aku ramadhan bulan yg senang untuk kawal diri dari
melalukan perkara yg boleh mendatangkan dosa. kalo masih lagi
tak dapat kawal diri tanyelahh diri sendiri "aku ne xdapat kawal
nafsu aku, jadi aku mesti lebey terok pada bulan2 yg laen mana
banyak godaan setan". jadi mane lebey kuat godaannya?
nafsu atau godaan setan? hanya kita yg dapat pikirkannye dan
alaminya.

ramadhan kali ne ak harapkan lebey mulia di mana ak dapat
berada di s…

DEMOKRASI itu MEMBUNUH!

aku sebenarnye org yg kurg membaca dan kurg mengambil tahuhal2 semasa.tapi bila aku lihat kawan2 di facebook dan di tv bercerita mengenai bersih 2.0 aku pun mcm "curious" nak tahu.yelah, naty org ckp aku ne tak peduli ape yg berlaku kat negara sendiri dan pastinya aku sendiri akan terdiam bila org bercerita hal-hal semasa. sebenarnya, aku pun tak pasti bersih 2.0 ne adalah satu jalan keluar ke arah yg lebih baik untuk masa2 akan dtg. jadi, aku pon kuranglah nak bagi komen ttg benda ne.
pada awalnya, aku sendiri tak tahu sape yg mengetuai bersih ne. dan aku tahu bila ayah aku bercerita yg ketua dy org india. jadi, wajarkah kita sokong? mmg betul ade yg kata tak salah sokong benda yg membawa kebaikan dan penyataan ini disokong dengan cerita nabi dahulu. jadi, aku sekali lagi terdiam. bila dah keluar ttg nabi2 ne mmg tak boleh lawan lahh kan. aku tak pernah kata benda ne salah cuma bila ketuanya sendiri bkn dari kalangan org melayu islam,, pikir2 kan lahh bila mereka memerintah negara ini? …

L.O.V.E

aku rase aku patut dah lama tulis pasal benda ne..tp tidak kesampaian
nampaknya.luckily, aku dapat jugak aku kongsi mengenai l.o.v.e
ni kan.hooho..memang susah jugak lah aku nak ckp pasal benda ne
kalo borak-borak pon.(rasenya lahh...ehh?)..haha.ape2 pon ape yg
aku tulis ne merujuk pada pandangan aku je..mungkin ade yg rase
mereka lagi benar. its ok!..um,camne nak mulakan eh..hmm..

ok,,bout 4 months back,i have questioned people bout "love" via formspring.
here some of responds that my friends have made:

"LOVE has a lot of definition.
I mean, different people with a different perception.
To my perception, LOVE is a feeling and a friendship at the same time.
It's build based on trust and care :) Does that satisfy you nor? :P"


"caring other without any restraint..."


"camne perasaan kau kat mak dgn ayah kau, that's love."


"give someone the power to break our heart, but do not trust they will do it."


"love is care, understanding and sacrific…

jokes are made for fun.

it has been a long time i didn't open my live messenger.
i checked some of my emails and i got an email bout Singaporean jokes.
it quite interesting and i would like to share with you.
maybe some of the jokes are outdated.
here the jokes:

Teacher: Ah Kau, if your father has $10 and you ask him for $6, how
much would your father still have?
Ah Kau: $10.
Teacher: You don't know Maths.
Ah Kau: You don't know my father la!


Mother: David, come here.
David: Yes, mum.
Mother: You really disappoint me. Your results are getting worse.
David: But but but....I will only get my report card tomorrow ???
Mother: I know that, but I'm going Hong Kong tomorrow so I'm scolding you
now.


Father: Why did you fail your Mathematics Test?
Son: On Monday, teacher said 3 + 5 = 8
Father: So?
Son: On Tuesday, she said 4 + 4 = 8.
On Wednesday, she said 6 + 2 = 8.
If she can't make up her mind, how I know the right answer one ???

Girl: Do you love me?
Boy: Yes Dear.
Girl: Would you die for me?
Boy: No la, mine is …

stunned!

hey bloggers, have a nice day!

yeah,today 17th of june i think it was a great moment for this
year. alhamdulillah,very grateful.thanks to Allah almighty.
ye, aku sedang cakap mengenai current semester punye result.
i'm very happy with the results. no fail. aku sangat2 risau sbjek
control system sbb final rase cam "pehhh! haram soklan dy".
ape2 pon aku pasti ramai yg meningkat semester 2 ne.
harap2 dpat kekalkan untuk semester2 yg akn dtg.
congrates to all! btw, aku rase jugak semester 2 punye lecturer
lebih bagos drpd semester 1. mungkin care pembelajaran lebih
ok rasenye. hopefully dpat lecturer yg bgos2 untuk sem depan.


<@@>

welcome to 20s.

bermulanya post kali ini.genap lahh sudah umur aku yg ke-20.
ya, tiada lagi org bole panggil budak belasan tahun kan.
hari ini 4/jun bersamaan 2 REJAB 1432 Hijrah.
cepat btol mase berlalu sekarang. kejap je rase da nak hampiri
ramadhan.hooho. ape pun, terima kasih sangat2 kepada sape
yg ucap hari jadi aku semalam. really appreciate it!!=)))

Seperti tahun2 sblmnye aku sambut birthday kali ini
dalam satu famili yg besar jugak lah.(takde la besar mane
pon sbnye).hhaha..cume tahun ne penuh satu keluarga
bersame dgn kehadiran Raisha Batrisya ank buah yg pertama
yg tak sampai sebulan lagi. heehe. kebiasaanye birthday aku
smbut awl sehari cket lahh bersame dgn ayahku. hahaa.
best2! nty aku upload gmbar kek kitorg ! heeehe.
gmbr blom dimasokkan lagi..hee

till here.

.a cup of knowledge for sharing.

okayy..many of us trying to download songs by searching
using google/yahoo etc. rite? maybe this method can convenience
you to speed up your searching. this knowledge i got it from
friend and its not really new to me. i've used this method
for such a long time. now, here is the thing:

if you look up some new album like lenka- two;
just type in:

"site:mediafire.com lenka two" on the google search bar.

its not necessarily "mediafire.com". it is just the link
which you want to get file from. it maybe "4shared.com"
or any other website which u think u can download it fast.
for me meadifire link is the best one. u can also use this
method to find other things that might help you.

okay.l8ter.=))
happy trying!

pleasure time.

sudah seminggu cuty semester berlalu.wuhue!! ape yg
aku buat kat umah?hurm, mmg game je lah. kalo tak pon
tgok lahh citer ape2 yg boleh layan. cter korea pon
jadi juga lah. masa mmg cpat je berlalu. ramai juga
yg bertanya "tak kerja ke??", aku jawab, "um,,blom
cari lagi lahh.*dengan senyuman*". wahh, bile lah
nak cari keje kan. tp rase cm nak puaskan cuty yg
ade ne dulu.

okay, the good news is i just got a new baby born.
its not mine. but it belongs to my eldest brother.
hehee..it is a baby girl.hehee..sangat happy!
bertambah ahli keluarga. jd weekend mmg pnoh
rumah org dtg tgok baby girl. hahaa.biasalah
anak pertama kan=)

ok.till here.!

end of semester 2.

okay,, semua sudah selesai. exam pon habis.
sekarang duduk rumah je la dulu. tanpa pikir
ape2. aku rase bnyak mase aku habis sekrang ne
men game kot. game ape? huhhh..game ne kalo maen
mmg bole kate ketagih jugak lahh. lagi2 maen dgn
rmai kan. um, pasal last exam, aku harap bole
score. setakat ne aku rase subjek instrument
paling "scary" gilaaa lah! HAHAA.

umm, aku akan keep update blog ne. banyak
rase nak share ne. haha..let see how it goes
lahh kan.till here,,

bye!=)))))))

final exam.

peperiksaan akhir untuk semester ini muncul kembali.
at this moment, everyone will end up stress. when it comes to
something that we think it such a burden, it really changes our
personality drastically. but why? can everyone act normal like
the used to live before? hurm, maybe its hard. but i'm sure
there is must be someone can act cool during this time rite?..


SO IS IT..best of luck to me and everyone taking final exam.



change.

i dunno why but something is so mixed up rite now.
and i need some change in life.
can we do the change?
can i do some change??
or..

can you help us do the change?







its start now or it never gonna start.
trust me!

burst out!

date: 6/3/2011
time: around 7.30 to 8.00 pm
place: PKNS Shah Alam

yeh, mmg aku panas gile waktu ne kat sorg pompuan ne. mmg xsdar
ko tue sedang bercakap dengan sape. situasi dy lebey kurg mcm ne lahh:

aku sampai di shah alam dlm waktu asar bersama parents plus my sis.
selepas solat asar, kami terus pegi ke PKNS sebab kakak mahu beli baju.
mcm biasa, parking dekat kawasan PKNS mestilah ade tiket kan.
kami pon berjalan jalan di PKNS dan Plaza Alam Sentral sampai ke
maghrib. Akak aku pon dpat ape yang dy mahu. as usual, sblm blek kena
byr tiket dulu kan kat Autopay Station. harga tiket tue RM2. akulah
yang tukang bayar tiket tu kat salah satu autopay station dekat PKNS tu.
masa aku masukkan duit RM1 yg kedua, mesin autopay tue terus out
or serivce. tp tiket tue keluar balek. jadi aku pikir biase2 je lah.

then, bila nak keluar, ayah aku msasukkan tiket tue dy kluar balik.
dalam hati aku "ahh sudahh!"..setelah beberapa kali cubaan, muncul satu
suara pompuan kat mesin tue,

P : encik! encik! hari n…

lust the troublemaker

mungkin sudah lama aku ingin menulis fasal benda ini tapi
belum ada kesempatannya. untuk kali ini, mungkin semua benda
yang akan keluar dari pemikiran ini.
lust? without this maybe we're such a lame guy.
we live in such a complete form (ya,some were born in not a perfect
way) but to be specifically, we live in this world with perfect form.

Allah has given us lust and heart. tanpa nafsu tak mungkin
berkembang anak2 adam. nafsu ini selalu saja tidak puas dengan
segala yang kita peroleh. tidak dinafikan juga aku juga mangsa nafsu
itu. jika tidak dikawal, rosak binasalah hati. manusia di dunia ini sekarang
lebih mementingkan nafsu semata-mata. walaupun dah tua, tapi nafsu
keduniaan sangat kuat. "manusia semakin hari semakin tua tapi ada
satu yang tidak tua iaitu: cinta kepada keduniaan" mungkin betul ungkapan
ini.

renungkanlah. peace!

test coming right up!

hye blogger, rase sudah lame tidak menulis, ingin rasenye nak
menulis kembali. cume waktu tidak mengizinkan. hari ini, 12/2,
genap seminggu selepas puas bercuti penggal pd minggu lepas.
cuti? yea, kali ini aku sekeluarga pergi ke kelantan. kenapa
kelantan? haa, biasalah nak shopping baju lahh kan.
(this is point to the girls) mmg murah kalo kenal orgnye kan.
kalo tak,, mencekikkk darah lah jwpannye.

satu perkara yg sangat tak puas dengan penjual makanan
yg sangat mencekik darah. where the place? just keep it
secret lah. tapi memang xpatut. tempat biasa2 sja tpi
harga makan kalah hotel. ish! yea, can u believe one large
prawn worth RM20? hell no. tp takpe. itu umpama menyekat
rezeki sendiri. memang untung. but for the future,, only god knows
best.

end of holidays, assignments, quizzes, and tests are waiting for me.
next week my digital course will be my 1st test for this semester.
pray for me for this test.!

more to come~

new semester. new life.

hey blogger,, we meet again. today is a public holiday.
thaipussam day! its nice to be Malaysian citizen as we live in
different races and democratic. one of the good things is we
got a lot of holidays every festive day for every common races
that we've got in this country. so, cuti lah! sape yang tak sukee
cuti kan. hahaa.

for this semester, i really love my timetable as there is no class
fall on Friday. that's mean 4days straight holidays lahh! hahaa.
tapi semester ini sudah terasa kesusahanye dari semester lepas.
betullah kata org setiap semester semua subjek2 makin susah.
whatever it is,, i hope that i'll make this sem much better.

okay, bye for now!