Skip to main content

jika jalan bercabang dua,, apakah pilihan kita?

Assalamualaikum semuaa!*sigh*
penat..berada di tahun akhir. masa berlalu laju.
walau aku sendiri banyak buang masa. bila semangat
untuk menulis tuh datang, aku akan cuba untuk tulis.
menulis sesuatu yang mengarut? atau menulis sesuatu
yang bermanfaat? biarla kamu yg membaca menilai.
aku bercerita dan menulis kerna mood itu sampai.
jadi aku abadikan semua atas blog nih. ada ke pembaca?
tak kisah. kerana bukan pembaca yang aku cari tapi
kepuasan mengabadikan setiap kalam yang terlintas.


macam tajuk; jika jalan bercaband dua atau pun dalam
bahasa mat saleh "two roads diverge". macam penah dengar
je..macam penah je kan?? yup, bait poem yang diambil dari sekolah
menengah. pada mase tuh, jenis tahu belajar je. tapi langsung tak
pandai menghayati. yelah, budak sekolah. akal pendek. apa yang
disuruh itulah yg dibuat. kadang memberontak. bila teringat zaman
sekolah, aku rasa segala puisi melayu dan english banyak bagi
pengajaran dalam kehidupan.


life is full of choices right? either you want to be good or bad.
which one you like it bad? kadang hidup tak menentu. masa
sekolah baik baik aje. tapi dah besar tersungkur ke pintu neraka.
mungkin kita tak paham tujuan hidup ini. persiapan ilmu agama
kalo tak ada penghayatan umpama sia-sia. rugi kan?
pernah dengar ungkapan, "ilmu tanpa amal bagai pohon yang
tak berbuah". quotes yang aku selalu sebut masa sekolah agama.
masa tu tak main ckp melayu. ckp arab je. hehee
tak sangka masih tersemat diingatan.

apa pon, teruskan la kehidupan, kerana gagal atau berjaya
semua itulah corak kehidupan. akal waras manusia dan hati
mampu tuk bentuk corak yang rare.

bonne nuit! =)





Post a Comment

Popular posts from this blog

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

too dumb too realize.

bonjour!
tetibe semangat perancis datang kat situ. hihi.
tak tahu kenapa tapi aku sangat suka negara perancis
dari kecil lagi. bile ntah dapat pegi kan. humm.
maybe one day..Insya-Allah..

lame dah aku tak menulis. whoo, busy sangat this semester.
bila ade projek and presentation jd busy la jawabnye.
walaupon pada dasarnye banyak buang ke benda laen.
okay, back to topic. as always, we as human being
can not run from making mistakes. sometimes we realize
our mistakes and sometimes we don't. yah, everything
goes back to our heart. if we have a good heart then
we should be able to realize it.

satu perkara yg kita sering lupa yg aku selalu lihat bila kita
selalu sangat dapat benda yg pada awalnye kita susah
dapat. contohnya, makanan yg kita kongsi bersama.
biasanye, pada awal kita akan selalu cakap "terima kasih"
dengan orang yg kita kongsi. tapi lama-kelamaan bila
dah terbiasa kita lupa untuk ucapkan 2 perkataan itu.
nampak macam remeh bukan. humm. tak semua orang
akan rase …