Skip to main content

dugaan awal tahun.

hey guys. miss me? =p
cuty da nak abes.tapi baru ade mase nak tulis blog kan.
tapi takpe lah. asalkan ada semangat nak tulis tuh.
permulaan tahun 2013 ne banyak dugaan betul.
1stly, car accident then laptop rosak then result yang tak
memuaskan. yang car accident tuh paling kelakar sebab tak
memandu pon cuma kete tuh gerak sendiri. my bad? yahh.
tapi takpelah. sume dah berlaku kan. "life must go on", well said.

um. tapi apa yang berlaku mesti ada hikmah bukan? sampai
sekarang laptop tak tahu lagi condition mcm mane. life without
laptop? I have to admit so bad. yelah, kalo tak memang maen
game la cuty cuty macam ne kan? hehehe. tapi sejak laptop rosak
banyak jugak benda bole buat. hahaha. contohnye, tengok tv series
yang ada dekat hard-drive. kalo tak nak tengok berturut-2  mmg
tidak lah. currently, addict to GG(gossip girl). hahaha. any gg fans
here? actually, dulu tak minat pon gg. tibe tergerak nak tengok
then rase best pulak.

2nd thing yang aku buat baca buku.haha. tapi bnyk tengok series
dari baca buku. hahah.ok, sini aku nak kongsi sikit pasal buku yang aku
bace rasenye 2 hari lepas kot. buku ne dapat mase aku buat asasi
then sekarang baru nak bace. teruk bukan? haha. tapi takpe asalkan
baca lah. ok, this book entitled "bisikan sirr" by Hj. Ibrahim Mohamad.
published by Khazanah Dinniyah. pernah baca? if not it is highly
recommended. ehhe..tapi tak tahu lah still available or not.

Dalam buku ne ade banyak sirr (rahsia) ngn sajak. aku nak kongsi
satu sirr ne yang aku rase macam "whoa! tak pernah pon terpikir
macam tuh". dy pasal hilang kasih sayang seorang anak terhadap
ibu bapanya. bila anak da besar mereka lupakan orang tuanya.
sebab apa? aku rasa mesti ramai pikir sebab mereka da
dikaburi kejayaan duniawi.

itu mungkin salah satu sebab tapi dalam buku ne ia berpunca
dengan ibu bapa yang bergantung kepada anaknya bila bekerja.
terkeliru, niat mereka sebenarnya. walau pada dasarnya baik
tapi ibu bapa umpama mendoakan kematian anak, kerana
membebankan dan menyusahkan. sebab pergantungan ibu
bapa bukan terhadap anak tapi terhadap Allah. Ibu bapa
berkorban beri ilmu kepada anak-2 adalah jihad tapi
akan jadi sia sia jika ada syirik di sisi Allah.

umm..nampak logik bukan? sebab aku rasa kadang
kadang ada ibu bapa terlalu berharap kepada anak
anak untuk bantu mereka bila da besar. mungkin
sebab itu Allah menguji kita denga memdamkan
kasih sayang kepada orang tuanya bila da besar. semoga
kita dapat betulkan niat kita pada zahirnya.

banyak lagi nak kongsi. tengoklah jika ada masa. hehehe.
till here then.
avec amour=)

Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…