Skip to main content

something we shared.

konnichiwa!! *pagi ker?*
tak kisahlah asalkan bunyi sedap. hari ne da masok 6 syawal 1434H.
da nak masuk seminggu berhari raya. rase masih belum terlambat untuk
ucap selamat hari raya, maaf zahir batin. laju waktu sekarang berlalu.
diam tak diam dah sebulan pun berpuasa. apa yg dapat sebulan berpuase?
lapar dan dahaga? atau kemanisan iman? humm, tuh semua diri sendiri 
yang kita rasa. kita manusia, sendiri boleh tahu mane satu yang kita dapat.
tak perlu nak tunjuk kepada semua.

actually, kali ini aku nak cakap manusia yang suka menampakkan kebaikan
dekat orang lain. salah ke? kalau pikir balik, tak salah. cuma kalau 
berlebihan, biaselah manusia mulut mereka jahat. mengata orang sampai
tak sudah. bole jadi jugak akan timbul riak dalam hati. bila dah riak, sia saja
ape yg kita buat. susah kan? nak buat baik pun orang kutuk. apatah lagi
buat jahat.

manusia zaman sekarang perangai macam macam. ade yang suka share
something yg bagus. tapi dorang sendiri tak pernah nak follow. tak salah
kita cuba share something yang baik tapi rasa macam hipokrit kalau kita
sendiri tak berusaha ke arah itu. bila aku cakap something aku selalu ingat
ayat ni:

"Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang
tidak kamu kerjakan? Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan
apa-apa yang tidak kamu kerjakan. (As Shaff:2-3)

2 ayat ne aku selalu ingat masa sekolah menengah dulu. maybe sebab tuh
sampai sekarang aku rase macam takot nak ckp kalo sendiri tak buat
benda tuh. hehehe tak kisahlah, lain orang lain caranye kan.? tapi itulah, apa
pon jangan judge orang kalo kita tak jumpa in real life. lagi lagi dalam
facebook internet kan? tapi bila kenal orang tuh kita sendiri lebih tahu dorang
tuh camna. cuma prasangka baik je la.btak baik tuduh! =P cuma kadang tuh
rase geram orang yang suka ckp banyak tp no action. hihi.


ps: aku rase post kali ini agak berunsur sarcasm and hiper cket.

again, maaf jika terkasar bicara sempena syawal ne.
selamat hari rayaaa! :D


Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…