Skip to main content

faith or honesty?

Assalamualaikum, jwb eh. tak jawab dose. hehe.
okay, firstly, I wanna wish HAPPY EID ADHA to all muslim.
rasenye masih belum terlambat lagi kan?
aku tak tahu sejak menjak aku rasa happy sangat.
walaupun semester ini agak sukar aku masih mampu tersenyum.=))
apa pon, kita mestilah senyum sama ada duka ataupun ceria.
barulahh hidup ceria!

back to my topic.
this time I wanna give my point of views on honesty and faith.
which one is very important? I'm quite sure many of you/us
will choose honesty rather than faith. either in relationship or not,
honesty is the most priority. what is SO important about honesty?
hum..

okay, mungkin rasenya jika tiada kejujuran ia membuatkan sesuatu
perhubungan itu goyah. dan kita pon mengenepikan soal kepercayaan.
apa kepercayaan tu tak penting ke? jika aku diberi pilihan, aku akan
pilih kepercayaan dahulu baru kejujuran. jika difikirkan semula,
memang kedua-dua ini penting. cuma bersyukurlah jika kita dapat
keduanya dalam setiap orang yg kita jumpa. tapi ianya mustahil.
sebab manusia ini sering diuji. tidak terlepas seorang pun.

 kenapa eh aku pilih kepercayaan? um, bagi aku kalu ada kepercayaan
yang kuat maka baiklah seluruhnya. kalau kejujuran aku rase mcm
terbatas terhadap sesuatu perkara. aku sendiri tak mampu cerita
lebih lanjut. tapi kita bole lihat dalam kehidupan kita. bagi aku
sejahat mana pun orang itu kalau ade kerpecayaan antara dia dan
kita, kejujuran pasti akan timbul. bukan kah itu menyeluruh?

apa pon, apa yg aku tulis ne mungkin tak same dengan org lain pikir.
cuma ini hanyalah pandangan aku.

till here I guess,, jumpe lagi untuk post yg lain.
smile always! =)



Post a Comment

Popular posts from this blog

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

too dumb too realize.

bonjour!
tetibe semangat perancis datang kat situ. hihi.
tak tahu kenapa tapi aku sangat suka negara perancis
dari kecil lagi. bile ntah dapat pegi kan. humm.
maybe one day..Insya-Allah..

lame dah aku tak menulis. whoo, busy sangat this semester.
bila ade projek and presentation jd busy la jawabnye.
walaupon pada dasarnye banyak buang ke benda laen.
okay, back to topic. as always, we as human being
can not run from making mistakes. sometimes we realize
our mistakes and sometimes we don't. yah, everything
goes back to our heart. if we have a good heart then
we should be able to realize it.

satu perkara yg kita sering lupa yg aku selalu lihat bila kita
selalu sangat dapat benda yg pada awalnye kita susah
dapat. contohnya, makanan yg kita kongsi bersama.
biasanye, pada awal kita akan selalu cakap "terima kasih"
dengan orang yg kita kongsi. tapi lama-kelamaan bila
dah terbiasa kita lupa untuk ucapkan 2 perkataan itu.
nampak macam remeh bukan. humm. tak semua orang
akan rase …