Skip to main content

hesitate, please get out of my life~

dear bloggers,,
almost 2 months I didn't update this blog. as always, lack of ideas.
HAHA. post kali ini aku nak bercakap tentang perkara yg selalu
menghantui diri kita.sifat ragu-ragu ataupun was-was.
It's a lie if you tell me that you never feel hesitate once in your life.
everyone should experience this kind of feeling as we are just common
human being.
dan aku mengaku perasaan ne mmg susah untuk dielakkan. tapi perasaan
ne mula berkurang seiring dengan penambahan usia. kalau dulu nak solat
pun susah asyik fikir "umm,btol ke niat ne?".."cukup da ke rakaat?"..
bisikan syaitan itu slalu menganggu fikiran manusia. the only way to mitigate
this kind of feeling is build in our self-confidence. yah! that's right!..sometimes
we feel hesitate because we lack of this kind of thing.
yakinla dengan setiap perbuatan yg kita lakukan. sifat ragu itu tidak lain
tidak bukan hanyalah untuk menguji kita sama ada kita yakin atau tidak.
tapi janganlah hanya yakin sahaja. yakin mestilah diiringi dengan doa dan
tawakal agar kita tidak tersilap langkah.as always, manusia itu ego dan
bila hanya yakin sahaja tidak memadai untuk mengatakan ia benar-benar
betul. pandangan setiap manusia itu berbeza dan ini adalah pandangan aku.
ego manusia itu sangat tinggi bila mana kita merasakan diri kita betul.
percayalah tiada apa yg betul melainkan ia datang dari ALLAH.

till here.
later.=)
Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.