Skip to main content

almost end.

december 27th 2012.
01:15 am.
almost end of year 2012.


banyak kenangan pahit dan manis telah aku lalui tahun ini.
tapi mcm biase setengah tahun awal memang susah ingat ape yang
berlaku. nak kata lupa maybe lah. cuma lately banyak sangat memori
loss berlaku, tak tahu apa punca. mungkin sebab makan ubat kot..
humm.entahlahh. harapnye memori aku akan kembali lepas stop
makan ubat "itu". tak mahu cakap ubat apa takut ade yang salah faham.

ok, aku suka bercerita benda yang berlaku di sekeliling aku. benda ne
aku selalu lihat maybe sebab itu aku ingat. nak cerita benda awal tahun tak
berapa nak ingat. hihi. nak tahu apa benda?? CEREWET. haa kan,,
sume mesti alami benda ne. rasenye agk penipuan disitu kalau tak
pernah rase sedikit pon..

cuma, cerewet rasenye ade banyak kategori. cerewet yg aku nak cakap
ne kire kategori agak kritikal laa. hehe. hidup ini tak boleh terlalu cerewet
bukan? bila kita selalu cerewet , bagi aku macam tidak bersyukur apa rezeki
di depan mata. penah dulu satu ketika aku agak cerewet kalau bab makan.
as always, mase budak-2 sume benda taknak especially vegeterian.
tapi bila dah meningkat tua, aku rase mcm tak patot je cerewet. kesian
emak buat makanan tapi kita tak makan. dari situ aku mula sedar yg
cerewet ne tak bagus. dalam certain hal mungkin bole dipertimbangkan.

nak buang sfat-2 negative bukan mudah, perlukan masa. tapi nak adakan
sifat negative tuh senang je kan. haha. alhamdulillah sampai sekrang aku
ok je kalau bab makan ne. bukan makan je, bila tak cerewet ne, mudah
je rezeki nak datang.

panjang jugak post aku kali ne. hihi. ape pon kita mesti bersyukur dengan
apa yg kita dapat. jangan terlalu memilih.=)

bye for now,
later.
Post a Comment

Popular posts from this blog

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.