Skip to main content

DEMOKRASI itu MEMBUNUH!


aku sebenarnye org yg kurg membaca dan kurg mengambil tahu
hal2 semasa.tapi bila aku lihat kawan2 di facebook dan di tv
bercerita mengenai bersih 2.0 aku pun mcm "curious" nak
tahu.yelah, naty org ckp aku ne tak peduli ape yg berlaku kat
negara sendiri dan pastinya aku sendiri akan terdiam bila
org bercerita hal-hal semasa. sebenarnya, aku pun tak
pasti bersih 2.0 ne adalah satu jalan keluar ke arah yg lebih baik
untuk masa2 akan dtg. jadi, aku pon kuranglah nak bagi komen ttg
benda ne.

pada awalnya, aku sendiri tak tahu sape yg mengetuai bersih ne.
dan aku tahu bila ayah aku bercerita yg ketua dy org india.
jadi, wajarkah kita sokong? mmg betul ade yg kata tak salah
sokong benda yg membawa kebaikan dan penyataan ini disokong
dengan cerita nabi dahulu. jadi, aku sekali lagi terdiam. bila dah keluar
ttg nabi2 ne mmg tak boleh lawan lahh kan. aku tak pernah kata
benda ne salah cuma bila ketuanya sendiri bkn dari kalangan
org melayu islam,, pikir2 kan lahh bila mereka memerintah
negara ini? dapatkah dia tadbir negara ini dengan BERSIH?

aku sebenarnya tidak mahu menulis mengenai politik sebab
aku tidak nampak satu pun kebenaran dlm politik di MALAYSIA
yg tercinta ini. aku terpanggil untuk menulis bila aku baca satu
blog yg aku rase tak "follow up" lame. 2 post terakhir sangat menarik
dan aku rasa ia dapat menyedarkan semua penduduk di malaysia ini.

aku rase semua sedia maklum yg malaysia mengamalkan sistem
demokrasi. adakah sistem ini mengikut islam? pada awlnya aku
pun tak pasti. dan aku baru tahu yang sistem demokrasi inilah
yg membunuh kita.ini antara petikan yg bagi menarik:


jadi pandai2 lah kita pikirkan. aku pun tak tahu apa akan jadi dekat
org2 melayu kalo pemerintah ini bertukar milik. sekarang ini kita
boleh lihat melayu sendiri yg berpecah belah. bergaduh antara parti
UMNO dan PAS. parti non-muslim lain hanya tepuk tangan.
mereka hanya mengamalkan "wait n see". hanya tunggu masa
sahaja. sepatutnya sistem dasar politik ini diubah mengikut
islam. demokrasi hanyalah dasar politik yg ditinggalkan
oleh penjajah dahulu. UMNO dan PAS sepatutnya kuatkan agama
mereka.barulah negara dpat ditadbir dengan adil. lagi satu,
demokrasi akan menghalalkan ape yg haram. jadi, tidak
kesahlah negara malaysia ne banyak rasuah.kan?

as for last, aku suka sangat ayat yg digunakan dekat blog ini:

"Adakah kita pencatur ataupun kita sendiri dicaturkan"

"Agama tak perlukan anda, tapi anda PERLUKAN Agama"


aku rase cukuplah..kalau nak bace penuh pergilah sendiri
dekat blog ini>>> KLik!

p/s; renungkan lah. kita ada mata untuk lihat, dan kita ada akal
untuk berfikir.=))

THink TWice!



Post a Comment

Popular posts from this blog

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

too dumb too realize.

bonjour!
tetibe semangat perancis datang kat situ. hihi.
tak tahu kenapa tapi aku sangat suka negara perancis
dari kecil lagi. bile ntah dapat pegi kan. humm.
maybe one day..Insya-Allah..

lame dah aku tak menulis. whoo, busy sangat this semester.
bila ade projek and presentation jd busy la jawabnye.
walaupon pada dasarnye banyak buang ke benda laen.
okay, back to topic. as always, we as human being
can not run from making mistakes. sometimes we realize
our mistakes and sometimes we don't. yah, everything
goes back to our heart. if we have a good heart then
we should be able to realize it.

satu perkara yg kita sering lupa yg aku selalu lihat bila kita
selalu sangat dapat benda yg pada awalnye kita susah
dapat. contohnya, makanan yg kita kongsi bersama.
biasanye, pada awal kita akan selalu cakap "terima kasih"
dengan orang yg kita kongsi. tapi lama-kelamaan bila
dah terbiasa kita lupa untuk ucapkan 2 perkataan itu.
nampak macam remeh bukan. humm. tak semua orang
akan rase …