Skip to main content

burst out!

date: 6/3/2011
time: around 7.30 to 8.00 pm
place: PKNS Shah Alam

yeh, mmg aku panas gile waktu ne kat sorg pompuan ne. mmg xsdar
ko tue sedang bercakap dengan sape. situasi dy lebey kurg mcm ne lahh:

aku sampai di shah alam dlm waktu asar bersama parents plus my sis.
selepas solat asar, kami terus pegi ke PKNS sebab kakak mahu beli baju.
mcm biasa, parking dekat kawasan PKNS mestilah ade tiket kan.
kami pon berjalan jalan di PKNS dan Plaza Alam Sentral sampai ke
maghrib. Akak aku pon dpat ape yang dy mahu. as usual, sblm blek kena
byr tiket dulu kan kat Autopay Station. harga tiket tue RM2. akulah
yang tukang bayar tiket tu kat salah satu autopay station dekat PKNS tu.
masa aku masukkan duit RM1 yg kedua, mesin autopay tue terus out
or serivce. tp tiket tue keluar balek. jadi aku pikir biase2 je lah.

then, bila nak keluar, ayah aku msasukkan tiket tue dy kluar balik.
dalam hati aku "ahh sudahh!"..setelah beberapa kali cubaan, muncul satu
suara pompuan kat mesin tue,

P : encik! encik! hari ni hari mgg. harga tiket rm2. encik xcukup bayar.
(dengan nada yg sangat tinggi)
aku: kitorg da bayar tadi.
P : ....(still ulang ayat yang same).

kitorg fed up..aku terus pg msin autopay dekat2 kat ctue.

P:..(still ulang ayt same)..encik kena bayar, kitorg xbole nak bukak
palang sesuka hati.
aku: saya dah bayar lahh tadi..mase saya bayar tadi mesin tue terus
out of service.
P:...(ape ntah dy carut)...
then,mak aku masok line

M: cik,,kreta belakang dah banyak nee.
P: encik, kan saya da kata alih kereta ke tepi. org blkg mesti paham.
(dengan nada yg tinggi)
aku: dlm hati aku da carut2 da pompuan ne. bkn nak membantu
langsung..*muka tension + hot

lepas beberapa ketika pompuan trus tak bersuara dan digantikan
dengan suara laki. laki ini ok cket ckp mcm biasa even kitorg
mcm hot jugak lah. pasal tiket tue, kitorg terpaksa bayar kembali
sebab malas nak banyak cerita. laki tu bole kata, " cctv kitorg dah
cek yang encik tak bayar lagi". dlm hati aku cnfirm ko tengok
autopay station bkn yg aku describe tuh. takk cakap banyak kitorg
maki dia punya service then bayar kat autopay tue dan blahh.


pheww,, series tension waktu. aku paling tak puas hati ngn
pompuan tue.dah lah ckp kasar n nak sound2 plak.
mmg xreti ckp dengan customer. lagi satu patot situasi
mcm tue diorg keluar lahh bantu..ne stakat ckp dkat mesin autopay
tue bwat ape. buat malu org dengar jee. xtaw lah.

P/s ; customer is always rite kan? kdg2 btol jgak ungkapan ne.
hee=)
1 comment

Popular posts from this blog

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

too dumb too realize.

bonjour!
tetibe semangat perancis datang kat situ. hihi.
tak tahu kenapa tapi aku sangat suka negara perancis
dari kecil lagi. bile ntah dapat pegi kan. humm.
maybe one day..Insya-Allah..

lame dah aku tak menulis. whoo, busy sangat this semester.
bila ade projek and presentation jd busy la jawabnye.
walaupon pada dasarnye banyak buang ke benda laen.
okay, back to topic. as always, we as human being
can not run from making mistakes. sometimes we realize
our mistakes and sometimes we don't. yah, everything
goes back to our heart. if we have a good heart then
we should be able to realize it.

satu perkara yg kita sering lupa yg aku selalu lihat bila kita
selalu sangat dapat benda yg pada awalnye kita susah
dapat. contohnya, makanan yg kita kongsi bersama.
biasanye, pada awal kita akan selalu cakap "terima kasih"
dengan orang yg kita kongsi. tapi lama-kelamaan bila
dah terbiasa kita lupa untuk ucapkan 2 perkataan itu.
nampak macam remeh bukan. humm. tak semua orang
akan rase …