Skip to main content

raya raya dan raya!

it takes quite a while for me to activate myself for writing this blog again. 1st of all, this blogger have been upgraded and i think it quite convenience for me and so COOL!

today sudah masok raye ke-5 seluruh umat islam di malaysia menyambut hari raye aidil fitri.dan bagi sesetengah negara mungkin menyambut hari raya ke-4. yang aku pasti di indon lewat sehari beraya.HAHA! kesian mereka. tapi apa pon,,raya lambat sehari ke,apa nak kesah. tak luak pon kalo puasa lebih sehari. bile sentuh bab puasa ne,kadang-kadang sedihh je sebab ade je umat islam yg tak pose..aduiih,ape nak jadi lah. org suruh puasa tak mau puasa.tapi bile tyme raye dy pon nak raye jugak..seriously, bagi aku raye mmg takde makna lahh kalo tak puasa. kenikmatan nak raya tuhh mcm ade je kurang. mungkin tak semua org rase mcm ne. takpe,its oke. ramdhan telah tinggalkan kita semakin jauh.tapi kerinduan berada di bulan ramadhan mmg sukar untuk dilepaskan. sebab apa? sebab hasutan dan bisikan syaitan akan kembali menguasai manusia sehingga kita lalai. maka, beruntunglahh org yg berada di bulan ramadhan. mlm lailatul qadr'- di mana mlmnye sesiapa yg beribadat umpama dy beribadat seribu bulan*betulkan jika saya salah ye*.tak semua org yg dapat.dan aku sangat pasti siapa yg dpat berdoa mlm ne sudah pasti doanya akan termakbul. ikotkan niat, ramadhan yg lalu aku ingin buat qiyam setiap mlm dan kalo tak dapat pon untuk 10 mlm yg terakhir. tapi ape kan..masih tak sampai lagi hajat tuhh. sesal itu mmg ade sebab sapatotnya aku guna cuty yg aku ade ne untuk benda mcm itu.*sigh*


ape pon,,semua nya dah berakhir.hidup kena diteruskan.wakaka! aku juga rase raye thun ne mcm takde je nak beraya rumah kwan2. semua cuty agk singkat.*ntah ape lahh aku merepek ne kan*


till here, rasenye belom terlambat lagi nak ucap "SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN" especially to all my dearest readers,frens and whoever u are.=))
Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana menahan marah itu adalah ilmu.

salam bloggers sekalian..

sihat ? alhamadulillah.  nafas agung yg dihidu diberi sang Pencipta
tiada tandingan. biasa org ckp, bersyukur kerana diberi nyawa untuk
hidup. tapi kita seakan lupa perihal hidup kerana sibuk hal hal yang
pada akhirnya langsung tak memberi hasil. orang itu adalah aku.
tak perlu menunjuk jari ke arah org lain. kerana manusia ini hina
di sisiNya.

marah? selalu marah? susah nak kawal marah? common thing
that happen around us. pernah tak kita hentam orang sampai
menggelupur orang itu nak maki kita balik? biasa orang sebut
bila orang marah kena lah sabar. tapi how to sabar? susah kan
kalau kita not that kind of person. what from what I see,
the way we control anger is from gaining knowledge. bila
kita berilmu, kita akan tahu untuk sabar.

bukan nak mengata, tapi biasa tengok orang yang suka
marah kadang mmg kurang ilmu. cakap tanpa ilmu.
sebab itu Islam suruh menuntut ilmu. tapi janganlah
belajar ilmu mengarut. may everything that we gain
will be beneficial for the…

Rahsia.

salam blogger sekalian.

Alhamdulillah telah sempurna degreeku dalam electrical engineering.
graduation pon sudah. cuma kerja belum lagi. apatah lagi kawin.
hahaha. jauh lagi perjalanan. jalan yg belum pasti.
masih mencari hala tuju yang sebenar.

rahsia.
terlalu banyak rahsia di muka bumi ini.
ada yang zahir di mata kita.
dan ada yang terhijab.
adakah kita terlalu berahsia?
sampai orang sekeliling feel annyoed terhadap kita?
bagus atau tidak berahsia?

tak semua benda kita harus rahsia kan?
for me, if Allah hide something, adalah terbaik untuk kita.
semua yang terhijab janganlah kita persoalkan.
rezeki kita?
mati kita?
kita ahli syurga or ahli neraka?
bila tiba masanye, insyaallah, pasti akan terbuka.
bersangka baik dan redha adalah lebih baik.
tak semua manusia itu baik, cantik di luar, buruk di dalam.
tapi yg pasti cantik di dalam cantik lah di luar.
bersangka baik lah terhadap manusia.
*nasihat jugak unuk diri ini yang serba kekurangan*

bye for now.

ziarah umrah.

Assalamualaikum blogger sekalian.

Alhamdulillah, baru selesai aku mengerjakan umrah minggu lepas.
terasa rindu hati ini berada di tanah haram. telah lame diri ini tidak menulis
dan ingin share something that I got from there. maybe this is some part that
come out from my mind. later, if the memories come to me, I'm going to write
again.

Alhamdulillah, dapat aku jejak kaki ke luar negara buat kali pertama ke
dengan pergi ke kota madinah dan makkah. as for me, it was a wonderful
gift Allah had given to me. menjadi tetamu Allah, walaupun mengerjakan
umrah satu memori yang indah.

okay, sebelum pergi ke makkah, aku jejak kaki dulu ke madinah kota tempat
terletak makam nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat baginda. hati ini agak
keras pada mulanya, takde rasa ape bila jejak kaki ke sana. namun, bila mula
bersolat di masjid nabawi, baru terasa sayu. lagi lagi berada di raudhah dan
memberi salam semasa lalu di makam nabi. beruntungnya siapa yang duduk
di madinah. aku berdoa semua umat isla…